Botoks

Botox uygulamasında  kullanılan  madde,  Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde sinirlerden kaslara olan elektriksel iletiyi bloke ederek, uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder. Kas fonksiyonunu kaybedip kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar da azalır veya yok olur. Botox etkisi süresince bu mimik kasları isteseniz de çalıştıramazsınız. Bu dönem içinde cilt kendisini toparlama fırsatı bulur.
Bu protein,  aslında çok uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kullanıma girmiştir.
2002 yılında Amerikan Gıda ve İlaç yönetimi Kurumu (FDA) tarafından kozmetik kullanımına onay verilmiştir. Şu ana kadar yalnızca ABD’de bir milyon uygulama yapılmıştır.
 
Hangi durumlarda botoks kullanılır ?
Nörolojide spastik kas problemlerinin giderilmesinde ve şaşılık gibi göz hastalıklarının tedavilerinde yıllardır uygulanmaktadır.
Dermatoloji ve güzellik alanında ise
 Alın bölgesindeki yatay çizgiler,
İki kaş arasında yer alan ve çatık kaş görünümüne yol açan çizgiler,
Her iki kaş yan taraflarının yukarı kaldırılması
Her iki göz yan tarafında yer alan ve yüz yaşlanmasını gösteren çizgiler ve kırışıklıklar (kaz ayağı çizgileri )
Üst ve alt dudaktaki dikey çizgiler (sigara içimi çizgileri )
Eller, ayaklar,  ve koltuk altındaki aşırı terlemenin tedavisi için Botox kullanılabilir.
Botoks nasıl etki eder ?
Gülme, kızma, üzülme, ağlama, şaşırma, gözleri kısma gibi hareketler sonucu yüzümüzdeki mimik kasları hareket eder ve buna bağlı olarak üzerindeki ciltte de kırışıklıklar oluşur. Yıllar içinde bu hareketlerin tekrarlanması sonucu ciltte oluşan kırışıklıklar kalıcı hale gelir. Kişinin mimiklerini kullanma alışkanlığı, güneşe maruz kalma süresi, cilt ve kas yapısı, yaş ve cinsiyetine göre bu kırışıklıklar da değişik derecelerde olur.
Botox, enjeksiyon yapılan bölgede sinirlerdeki geçişi bloke edip, kas kasılmasını engelleyerek, buradaki derinin gerginliğini sağlar, çizgileri açar.
Bu çizgiler erken dönemde botox tedavisiyle düzeltilebilir. Zamanla çizgiler derinleşir tek başına botox tedavisi yeterli düzelmeyi sağlayamaz başka ek tedaviler uygulanır.(lazer, peeling, dolgu maddesi enjeksiyonu)
 
Botoks kimlere uygulanmaz ?
Gebelere, emzirenlere ve bazı kas hastalarına uygulanmaz
 
Botox nasıl uygulanır?
Tedavi bölgesi,   temizlenerek, lokal aneztezi yapan krem uygulanır.
Botox maddesi çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine enjekte edilir. Uygulama esnasında hastayı rahatsız eden bir ağrı şikayeti oluşmaz.
Tedavi Nasıl uygulanır?
Hasta yatırılmaz, yarı oturur pozisyona getirilir.
Botoks enjeksiyonları, 30 G’lık iğnelerle kas içine 30 – 45 derecelik açıyla uygulanır.
Tüm uygulama 10-15 dakika sürer.
Tedavi sonrası 4 saat kadar mimiklerini kullanmamalıdır (yani gülmemelidir) ve yatmamalıdır (Aksi takdirde ilaç yayılabilir. Amaç, uygulandığı yerde ilacın etkisini göstermesidir). Botox uygulamasından hemen sonra yüz yıkanabilir ve her türlü makyaj ürünü kullanılabilir. Botox uygulamasından sonra, enjeksiyon yapılan bölgelere iki gün masaj yapılmamalı, özellikle makyaj temizlenirken o bölgeler fazla ovuşturulmamalıdır. Yine iki gün için aerobik, step gibi egzersiz programlarına ara verilmelidir. Gerekli olursa 15 gün sonra hasta kontrole çağrılır.
Botox etkisi ne kadar sürer?
Botox’un etkisi uygulamadan 3-7 gün sonra başlar ve bu etki üç-dört ay devam eder. Uygulamaların sayısı arttıkça Botox’un etkisi 12 ay kadar devam edebilir.
Botoxun zararı varmı?
Botox 15 yıldır estetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kas hastalıklarında kullanımı ise çok daha eskiye dayanmaktadır. Bu süreler içinde Botox’un kalıcı ve ciddi yan etkisi saptanmamıştır. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA’nın da onayladığı Botox tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Botox uygulamalarının riskleri ;
– Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, morluk, şişlik(1-2 gün) nadiren sürebilir.
– Geçici Baş ağrısı
– Ptozis(göz kapağı düşüklüğü): zamanla düzelir
Alerji yapar mı?
Allerjik değildir. Hassasiyet için teste gerek yoktur.
 
Botoks sonrası hasta ne zaman normal aktivitesine döner ?
Hasta enjeksiyon sonrası normal aktivitesine hemen dönebilir.
 
Botoksun etki süresi ne kadar devam eder ?
Botox tedavisi 3-4 aylık bir düzelme sağlar. Uygulamalar tekrarlandıkça bu sure 8-10 aya kadar çıkabilir.
 
Botoks tedavisine başladıktan sona devam etmek zorunda mıyım ?
Botox tedavisine başladıktan sonra devam etmek zorunda değilsiniz tedavinin etkisi geçtikten sonra bile çizgiler uzun bir süre eski yoğunluğuna dönmez.
Uygulamalara devam edilirse giderek daha başarılı sonuçlar alınır. Çizgiler giderek hafifler ve yenilerin oluşması engellenir. Cilt eskiye nazaran daha iyi bir görünüm kazanır.
 
Botox yaptırdığımda yüzümde doğal olmayan bir ifade olur mu  ?
İlk kez botox yaptıran hastaların en sık sordukları sorudur. Bu konudaki endişenizi doktorunuzla paylaşırsanız tedavi dozlarınız buna göre düzenlenecek ve son derece doğal bir ifade sağlanacaktır.
Botoks tedavisine başlamak için uygun yaş var mıdır ?
Bu tedaviye başlamak için özel bir yaş yoktur. Kişinin kas ve cilt yapısına göre çok erken yaşlarda uygulama ihtiyacı doğabileceği gibi, daha ileri yaşlarda bu ihtiyaç olmayabilir.
Çizgilerin yeni başladığı dönemde botoxla çok iyi sonuçlar alınırken daha oturmuş çizgilerin tedavisinde tek başına botox yeterli olmamakta dolgu maddesi enjeksiyonu, lazer veya peeling tedavileri de gerekmektedir. Bu nedenle erken başlanan tedavilerle daha başarılı ve doğal sonuçlar sağlanır.
Botoks uygulamasının riskleri nelerdir ?
Bu konuda eğitim almış uzman kişiler tarafından uygulandığında işlemin riskleri yok denecek kadar azdır.
Uygulama bölgesinde hafif morarma ve kızarıklık, baş ağrısı, nadiren grip benzeri şikayetler olabilir. Tedavi sonrası uygulama yapılan bölge ovuşturulmamalı, baş dik tutulmalı, ağır egzersizden kaçınılmalıdır.